Kenevir Araştırma Laboratuvarları bünyesinde bulunan Doku Kültürü Laboratuvarı’nda yapılabilecek uygulamaların listesi aşağıda sunulmuştur.
A. Hastalıklardan Ari Materyal Üretimi: Doku kültürü laboratuvarında bitki materyallerinden, uygun ortamlarda yeni bitkilerin eldesi sağlanabilmekte olup, elde edilecek üründe kontaminasyon olmadan, hastalıklardan ari bitki üretimi yapılabilmektedir.
B. Klon Bitki Üretimi: Arzu edilen özelliklere sahip bitkilerden alınan dokular vasıtasıyla birbiri ile aynı özelliklere sahip homojen yapıda bitkiciklerin üretimi noktasında doku kültürü uygulamaları önemli olmaktadır. Kültür ortamları, bitkiye özgü yöntem ve metotlar ile sağlanabilmekte olup, Gen Muhafazası noktasında önemli uygulamalardır.
C. Mikroçoğaltma: Bitkilerin farklı organlarından eksplant kaynağı alınarak steril koşullarda yeni bitkiler elde etmek maksadıyla doku kültürü uygulamalarından faydalanılmaktadır. Bu özellikle sayı bakımından az ya da yetersiz kalan materyallerin çoğaltımı noktasında önem arz etmektedir. ayrıca bu yöntemler çoğaltımı zor olan bitkiler için kullanılmaktadır.
D. Islah Ve Melezleme Çalışmaları: Islah çalışmaları uzun yıllar süren çalışmalardır. Islah çalışmalarında, zamandan ve nakitten tasarruf sağlamak noktasında, doku kültürü uygulamaları (Embriyo Kültürü, Haploid Tekniği) kullanılmakta olup, farklı yöntem ve teknikler sayesinde uzun yıllar süren ıslah çalışmaları birkaç yıl içinde başarılı bir şekilde sonuçlanabilmektedir. Aynı zamanda normal koşullar altında melezlenmesi mümkün olmayan bitkilerde Somatik Melezleme gibi farklı melezleme teknikleri sayesinde melezleme çalışmalarında bu yöntemler başarılı bir şekilde uygulanabilmektedir.
E. Varyasyon Oluşturma: Tek bir materyalden genetik farklılıklar elde edebilmek amacıyla Somaklonal Varyasyon ile genetik olarak resesif kalmış genlerin dominant veya homojen formaları ya da bambaşka yeni materyallerin elde edilmesi noktasında kullanılan bir teknik olmakla beraber mutasyon gibi yöntemlere göre çok daha başarılı ve bir yöntem olmaktadır. Bilhassa ıslah çalışmalarında kullanılan bir tekniktir. Tüm bu teknikler, materyale özel kültür formlarında yapılmaktadır.
F. Embriyo Kurtarma Tekniği: Islah çalışmaları başta olmak üzere elde edilen tohumların bazı sıkıntıları olabilir. Özellikle yetersiz veya iyi gelişmemiş bir endosperm tabakası olduğu durumlarda tohumdan yetiştiricilik normal koşullarda mümkün olmaz. Bu gibi durumlarda tohumlar, yapay besin ortamlarına alınarak bitki gelişimi sağlanabilmektedir.