Hücre Kültürü Ünitesi

Kenevir Araştırma Laboratuvarları bünyesinde bulunan Hücre Kültürü Laboratuvarı’nda yapılabilecek uygulamaların listesi aşağıda sunulmuştur.

A. Model Sistemler: Başta nörodejeneratif hastalıklar olmak üzere, hastalıkların basit ve temel düzeyde modelleri oluşturularak; temel hücre biyolojisi ve biyokimyası, hastalığa neden olan ajanlar ve hücreler arasındaki etkileşimler, ilaçların hücrelere etkileri, süreç ve yaşlanma çalışmaları, beslenme çalışmaları gibi temel araştırmalar yapılabilmektedir.

B. Toksisite Testleri: Yeni ilaçların, kozmetiklerin ve kimyasalların hücrelerde hayatta kalma ve büyüme üzerindeki etkilerini araştırmak için çok çeşitli hücre tiplerinde yaygın olarak gerçekleştirilen sitotoksisite testleri ile etken maddenin güvenli doz aralığının belirlenebilmesi mümkün olmaktadır.

C. Kanser Araştırmaları: Kanser hücreleri de sağlık hücreler gibi kültürlenebilir. Bundan dolayı kanser hücre kültürlerinde, sağlık hücre ile kanser hücresi arasındaki farklılıklar, sağlıklı hücrelerin kanser hücresine dönüşüm süreçlerinde gözlenen olası mekanizmalar araştırılabilir. Buna ek olarak kanser hücre kültürü tekniği kanser türlerini seçici bir şekilde yok etmek için uygun ilaçları ve yöntemleri belirlemek için bir test sistemi olarak değerlendirilebilir.

D. Hücre Tabanlı Üretim: Bu teknik tıbbi veya ticari değeri olan proteinleri üretmek için genetik olarak tasarlanmış hücrelerin büyük ölçekli üretimidir. Bu kapsamda üretilen materyallere monoklonal antikorlar, insülin, hormonlar vb. dahildir.

E. Genetik Mühendisliği: Belirli bir proteini daha yüksek miktarda üretmek gibi amaçlarla doğrudan bağlantılı olarak kültürlenmiş hücrelere yeni genetik materyal transfekte etme veya yeniden programlama tekniğine dayanmaktadır. Bu amaçla hazırlanan özel kitler kullanılarak gen transferleri gerçekleştirilebilmektedir.

F. İlaç Tarama ve Geliştirme: Hücre kültürü temelli analizler, sadece sitotoksisite testleri için değil, aynı zamanda ilaçlar olarak potansiyel kullanımı olan bileşiklerin taranması için farmasötik endüstrisi adına gereklidir ve bu amaçlar doğrultusunda da kullanılmaktadır.

![](hk5hk2hk1hk4hk3)